De vallende sterren die in de nacht van maandag op dinsdag boven Nederland te bewonderen zouden zijn, zullen door bewolking en de volle maan moeilijk zichtbaar zijn. Naar verwachting zijn de meteorieten landinwaarts het best zichtbaar tussen 3.00 en 5.00 uur.

De nacht van maandag op dinsdag is het hoogtepunt van de Perseïden-zwerm, een wolk van stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. De aarde beweegt door deze golf heen.

Door wisselende bewolking zal de zwerm lastig te zien zijn in het begin van de avond, zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza. Naar verwachting klaart het landinwaarts op, maar in het noorden en het noordwesten, bij de kust, houdt de bewolking aan.

De beste plekken om vallende sterren te zien, zijn volgens Lankamp Limburg, Gelderland en Noord-Brabant. Van die drie provincies is Gelderland nog het minst waarschijnlijk.

Niet alleen de weersomstandigheden maken het lastig de Perseïden-zwerm te zien, ook de volle maan zorgt ervoor dat het licht van de vallende sterren moeilijk waarneembaar is. De maan gaat rond 3.00 uur onder. Daarna zal de zwerm beter zichtbaar zijn.