De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) houdt een verkennend onderzoek naar het deels instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar, meldt een OVV-woordvoerder zondag. AZ stelt ook een onafhankelijk onderzoek in.

Op basis van de bevindingen in die oriënterende fase besluit de OVV of er een groter onderzoek komt. Het dak boven de Molenaar-tribune van het AFAS Stadion kwam zaterdag naar beneden tijdens een storm. Niemand raakte daarbij gewond.

"Maar er hadden tientallen doden kunnen vallen", zegt Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD). Hij wil een Kamerdebat over hoe het kon gebeuren, meldt NH Nieuws. "Ik ben erg geschrokken. Het is een relatief nieuw stadion", aldus de VVD'er, die met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) om tafel wil.

Het terrein van het in 2006 geopende AFAS Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. Zondag komt de Alkmaarse ploeg wel in actie. AZ speelt om 14.30 uur een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

"Er wordt zo snel mogelijk duidelijk waar de komende thuisduels gespeeld worden", meldt AZ zondag op Twitter. De club speelt donderdag in de voorronde van de Europa League op eigen veld tegen het Oekraïense FC Mariupol en drie dagen later wacht een thuisduel met FC Groningen.

Op maandagavond 20.00 uur speelt Jong AZ een thuiswedstrijd tegen Telstar in de Keuken Kampioen Divisie. Dat duel zal worden gespeeld op het trainingscomplex in Wijdewormer, waar Jong AZ vaker zijn competitieduels afwerkt.

AZ doet onafhankelijk onderzoek

De voetbalclub heeft zondag het ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV ingeschakeld om een onafhankelijk onderzoek te doen naar het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion.

Zondag hebben de betrokken partijen een plan van aanpak voor het onderzoek besproken, meldt de club op zijn website. Deskundigen van Royal HaskoningDHV en de gemeente Alkmaar hebben de situatie ter plaatse geïnspecteerd.

Alle mogelijke oorzaken van het instorten worden onderzocht, aldus AZ. De club stelt inhoudelijk commentaar uit tot na afronding van het onderzoek.

Dak AZ-stadion deels ingestort door harde wind
65
Video
Dak AZ-stadion deels ingestort door harde wind

KNMI had code geel voor windstoten afgegeven

De club was op het moment dat het dak instortte niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de harde wind werd elders binnen getraind.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ zei zaterdagavond op een persconferentie "enorm geschrokken" te zijn. Het KNMI gaf zaterdag code geel af voor de kustregio vanwege windstoten van zo'n 100 kilometer per uur.