De grote strandopruimactie van Stichting de Noordzee heeft zaterdag 2.542 sigarettenpeuken opgeleverd. Deze etappe van een estafetteactie die een paar weken duurt, leidde van Hoek van Holland naar Monster. De 85 vrijwilligers ruimden in totaal 191 kilo afval op. Ze bewaarden alle peuken apart.

Van alle soorten afval worden sigarettenfilters het meest gevonden op toeristische stranden. Ook wereldwijd staan peuken in de top drie van afval op het strand.

De peuken dragen bij aan de plasticsoep. Filters bestaan voor 95 procent uit celluloseacetaat (plastic) en bevatten schadelijke stoffen. Een sigarettenfilter vervuilt tot wel 8 liter water.

Daarnaast kunnen filters en resten daarvan aangezien worden voor voedsel en zodoende schadelijk zijn voor zeezoogdieren, vogels en vissen. Stichting De Noordzee roept strandbezoekers op om sigarettenfilters netjes in de asbak te gooien voor een schoon strand en een gezonde zee.

De harde wind bemoeilijkte het werk

Ondanks de harde wind, waardoor veel evenementen langs de kust werden afgeblazen, gingen de opruimers zaterdag gewoon door met hun werk. Soms droegen ze skibrillen tegen het opstuivende zand.

Vanaf 1 tot en met 15 augustus doen ongeveer drieduizend vrijwilligers mee aan de opruimactie langs de Nederlandse kust. Op die dag worden de eindresultaten van #beachcleanuptour in Zandvoort bekendgemaakt.

De Waddeneilanden zijn al opgeruimd. In totaal is daar door 496 vrijwilligers 3.262 kilo afval weggehaald. Vorig jaar ging het om 2.977 kilo. Er lag nog steeds afval van containers van het schip MSC Zoe die begin dit jaar overboord sloegen.