De stormachtige wind die zaterdag over Nederland raast, veroorzaakt veel overlast. Zo is de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad afgesloten en rijden er urenlang minder treinen. Ook zijn er verschillende evenementen afgelast en stortte een deel van het stadion van Eredivisieclub AZ in. In Linschoten overleed een 58-jarige man uit Lopik nadat hij onder een vallende boom terecht kwam.

Een tweede fietser bleef ongedeerd. Waardoor de boom omviel en wat eraan vooraf ging wordt nog onderzocht, schrijft Veiligheidsregio Utrecht. Het ongeval gebeurde aan de Haardijk in de Utrechtse plaats.

Een deel van het dak van het AFAS Stadion van AZ stortte zaterdagmiddag in door de harde wind, bevestigt veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De selectie van trainer Arne Slot werkte zaterdag een indoor training af door de slechte weersomstandigheden. Aankomende zondag spelen de Alkmaarders een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Het KNMI gaf zaterdag code geel af voor de kustregio, vanwege harde windstoten van zo'n 100 kilometer per uur.

Zand op dijk tussen Enkhuizen en Lelystad geblazen

Vanwege de stormachtige wind ligt er op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad veel zand op de rijbanen. Omdat dat moet worden opgeruimd, blijft de weg tot het einde van de dag gesloten.

Uit voorzorg zet de NS minder intercity's in tussen Alkmaar en Zaandam. "Vanwege de harde wind passen we de dienstregeling in het noordwesten van het land aan", meldt de NS. "Toch kunnen de weersomstandigheden tot extra hinder leiden voor treinreizigers."

Meerdere evenementen zijn afgelast vanwege het onstuimige weer. Vooral in de kustprovincies nemen organisatoren het zekere voor het onzekere. Hier en daar zijn braderieën geschrapt en in het Zuid-Hollandse Rijnsburg gaat de Flower Parade niet door. Het Friese kampioenschap fierljeppen in Winsum is tevens afgelast.

Vliegveld Midden Zeeland schrapt zaterdag de Zeeuwse Vliegdagen (demonstraties en rondvluchten), die zondag overigens wel gewoon doorgaan, en ook op Texel zijn meerdere evenementen afgeblazen.

Windkracht 8 aan kust

Het KNMI heeft voor de kustprovincies code geel afgegeven. Weerplaza schrijft dat de zuidwestenwind aan kan zwellen tot een stormachtige windkracht 8 aan de kust. Ook in het binnenland waait het krachtig. De windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur veroorzaken overlast.

In de ochtend trokken er meerdere buien over het land, maar in de middag blijft het voornamelijk droog. De temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden. In de loop van zaterdagavond neemt de wind in kracht af, maar ook zondag is de wind stevig.

Windhoos in Noord-Holland

Vrijdagavond sloeg het zomerweer in Noord-Holland om naar onweer. Dat veroorzaakte een windhoos in Amsterdam, die verder in Noord-Holland schade aanrichtte. Onder meer vanuit Bovenkarspel, Enkhuizen en Hem en vanaf de Waddeneilanden kwamen er meldingen over omgewaaide bomen en schuttingen binnen. Ook zijn her en der pannen van de daken gevallen.

Volgens het KNMI is een windhoos een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk hangt en met de bui mee trekt.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Vrijdag ZW 5
Zaterdag W 4
Zondag 10° ZW 6
Maandag ZW 5
Dinsdag NW 5