Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat onderzoek steeds duidelijker maakt dat er een "nauwe" samenwerking tussen Richard R. (bekend als 'Rico de Chileen'), Ridouan Taghi en Naoufal F. bestond. Er was echter geen sprake van één criminele organisatie.

In het extra beveiligde Justitieel Complex Schiphol diende woensdag de zesde inleidende zitting tegen 'Rico de Chileen'. De man wordt verdacht van het witwassen van miljoenen euro's, het voorbereiden van drugshandel en wapenbezit.

" En wij zien Richard R. ook als leider van een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van moorden", maakte de officier van justitie duidelijk.

De in Chili geboren Amsterdammer heeft volgens justitie jarenlang samengewerkt met de voortvluchtige Taghi. Het OM spreekt van "een samenwerking tussen twee opdrachtgevers van liquidaties met hun eigen geweldstak".

Crimineel F. speelde volgens het OM een belangrijke rol in het aansturen van de uitvoerders van die gewelddadigheden voor 'Rico de Chileen'.

"Ik ben met u sir, en zoals Naoufal met u is en samen zijn wij één", citeerde de officier van justitie een bericht dat door R. aan Taghi zou zijn verstuurd.

Mannen dienden elkaars belangen

De drie mannen vormden volgens justitie niet één vastomlijnde organisatie, maar werkten wel samen als ze elkaars belangen konden dienen. Het ging ook om afspraken over het "uit de weg ruimen van gezamenlijke vijanden".

Zo werd gebruikgemaakt van elkaars "expertise", zoals het leveren van schutters en bestuurders van vluchtauto's. Het OM noemt Utrecht als het werkgebied van Taghi en Amsterdam als dat van F. en 'Rico de Chileen'.

Omdat Taghi al terechtstaat in het onderzoek Marengo voor het geven opdrachten tot liquidaties, heeft het OM ervoor gekozen hem niet ook in de zaak tegen R. te vervolgen. Ook F. zal niet terechtstaan, omdat hij al tot levenslang is veroordeeld voor het aansturen van een liquidatie.

OM hoopt op meer bewijs uit PGP-data

Het OM hoopt de komende tijd meer bewijs tegen R. te verkrijgen door uitgebreid onderzoek naar de inmiddels ontsleutelde communicatie tussen PGP-telefoons (Pretty Good Privacy-telefoons) van criminelen.

De data zijn in handen van het OM gekomen na de inbeslagname van de server van Ennetcom, de leverancier van versleutelde telefoons.

Verdediging stelt een hoop aannames te hebben gehoord

De advocaat van R., Leon van Kleef, zei woensdag opnieuw een hoop aannames over zijn cliënt te hebben gehoord, "maar dat er weer geen man en paard wordt genoemd".

Het OM moest toegeven dat inderdaad nog niet duidelijk is voor welke moorden R. zal worden vervolgd. Daarnaast moet justitie voor deze vervolging nog toestemming vragen aan Chili.

Dat land heeft R. uitgeleverd, maar niet op basis van de verdenking van het geven van opdrachten tot liquidaties. Chili zal daar eerst mee akkoord moeten gaan.

De rechtbank besloot woensdag dat R. blijft vastzitten tot de volgende inleidende zitting op 9 oktober.