Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag drie jaar celstraf geëist waarvan één jaar voorwaardelijk tegen Mohamed G. voor het wegsluizen van 4,3 miljoen euro van zijn werkgever bloemenveiling Royal FloraHolland.

De officier van justitie acht de man schuldig aan witwassen en oplichting. G. heeft zijn daad bekend.

Tussen augustus 2018 en april 2019 wist G. als medewerker op de financiële afdeling ongezien geld weg te sluizen. Hij deed dit naar eigen zeggen om te voorzien in zijn gokverslaving.

De man koppelde zijn eigen bankrekeningnummer aan het rekeningnummer van een klant (Randstad) en paste daarna de naam aan naar RNL. Op die manier werden er betalingen naar zijn rekening overgemaakt.

Ook creëerde hij niet bestaande schulden van FloraHolland bij bedrijven en bood die ter betaling aan bij accounting. De rekening die G. eraan koppelde was van hem. Het geld maakte hij vervolgens over naar diverse goksites.

Grootste gedeelte geld is vergokt

Het grootste deel van de 4.3 miljoen euro is vergokt. Er zou nog wel zo'n 850.000 euro op een rekening van een bedrijf in Gibraltar staan.

Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, verwerkt meer dan honderdduizend transacties per dag. De jaarlijkse omzet bedraagt 4,65 miljard euro. Het bedrijf is verzekerd tegen diefstal, maar hoopt een deel van het geld terug te krijgen van de man.

De rechtbank doet op 20 augustus uitspraak.