Het Openbaar Ministerie (OM) laat op verzoek van de nabestaanden een forensische second opinion uitvoeren naar de doodsoorzaak van het destijds zestienjarige meisje Dascha Graafsma. Volgens justitie is eerder te stellig gezegd dat het om zelfdoding zou gaan, zo wordt dinsdag gemeld.

De toegezegde second opinion betekent niet dat het onderzoek heropend wordt, aldus justitie.

Er wordt gekeken of terecht de conclusie is getrokken dat het letsel van het meisje is ontstaan bij een aanrijding met een trein terwijl ze stond.

Forensische experts van een andere politie-eenheid zullen de second opinion uitvoeren. De bevindingen komen daarna bij de officieren van justitie van meerdere OM-onderdelen terecht, die dan op hun beurt adviseren over het al dan niet heropenen van het onderzoek.

Tiener werd in 2015 dood gevonden in Hilversum

De tiener werd in 2015 in Hilversum dood aangetroffen op de treinrails. De politie en het OM concludeerden na onderzoek dat het om zelfdoding zou gaan.

Hoewel er nog steeds geen aanwijzingen voor een misdrijf zijn, wordt nu gezegd dat te stellig is vastgesteld dat het om zelfdoding zou gaan. Justitie en politie hebben "excuses gemaakt voor eerdere communicatie".

Nabestaanden lieten particulier onderzoek uitvoeren

De nabestaanden hebben particulier onderzoek laten uitvoeren naar de dood van Graafsma. Op basis van dat onderzoek werd geconcludeerd dat er aanwijzingen voor een misdrijf zijn.

Dit wordt ontkend door het OM: "Hoewel er door de nabestaanden terecht gewezen is op een aantal onvolkomenheden, zoals bij de tijdsaanduiding bij enkele videofragmenten, veranderden de bevindingen echter niets aan de eindconclusie, namelijk dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van andere personen bij de dood van het meisje."

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.