In totaal achttien actievoerders zijn zondag opgepakt op en bij een terrein van de NAVO en TNO in Den Haag. Zes werden aangehouden omdat ze op het terrein waren, terwijl ze daar niet mochten komen. Elf anderen, die op het dak van het complex waren geklommen, worden ook verdacht van vernieling.

Eén arrestant is buiten het terrein aangehouden, omdat deze zich niet kon identificeren, melden woordvoerders van de marechaussee en de politie. Omdat de dakklimmers zich op grote hoogte bevonden, werden zij niet door reguliere agenten aangehouden, maar door de antiterrorisme-eenheid DSI.

Vier personen werden zondagavond weer vrijgelaten. Ze hebben een boete gekregen omdat ze zich op terrein van Defensie bevonden wat voor hen verboden gebied is. Dertien actievoerders zitten nog vast voor verhoor.

Het terrein aan de Oude Waalsdorperweg staat onder toezicht van Defensie. De demonstranten zouden deel uitmaken van No Border, een groep activisten die pleit voor een wereld zonder grenzen. No Border stelde dat ongeveer tachtig mensen deelnamen aan de actie. De politie Den Haag zei echter zo’n twintig tot dertig activisten te tellen voor de hekken van het terrein.

De actie van de demonstranten was niet aangekondigd. (Foto: No Border Netwerk)

Activisten klommen op het dak

De actievoerders die voor het hek stonden, vertrokken per bus nadat de politie besloot dat ze weg moesten. "We keken het aan. Op een gegeven moment werden strafbare feiten gepleegd en daarom hebben we de actie beëindigd", aldus de politiewoordvoerder, verwijzend naar de activisten die op het dak waren geklommen.

Volgens No Border zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventies voor dat mensen moeten vluchten en speelt de NAVO ook "een steeds belangrijkere rol bij het tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen". TNO behoort ondertussen tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking, aldus de asielactivisten.