Op industrieterrein Chemelot in Geleen is zaterdag rond het middaguur een giftige stof vrijgekomen. Op en rond het terrein in de Limburgse plaats loeiden sirenes. Rond 12.40 uur was het lek gedicht, meldt een woordvoerder van het bedrijf aan NU.nl.

"De brandweer heeft metingen uitgevoerd buiten het Chemelot-terrein. Er is geen alarmerende waarde geconstateerd", liet Veiligheidsregio Zuid-Limburg kort daarna weten op Twitter. Ook de woordvoerder van Chemelot zegt dat de situatie weer veilig is. Volgens Chemelot ging het om een rookwolk die vrijkwam uit salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen.

Na het dichten van het lek trok volgens de veiligheidsregio nog een bruine damp over het gebied, maar die zou geen direct gevaar opleveren. Wel kunnen mensen last hebben of krijgen van prikkende ogen, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio op de regionale zender L1. Hij adviseerde in dat geval de ogen te spoelen. Burgemeester Sjraar Cox zei tegen L1 dat enkele mensen zich zaterdag met klachten bij het ziekenhuis of de huisartsenpost hebben gemeld.

In de bedreigde gebieden ging het luchtalarm af, maar veel mensen reageerden daar niet op, zei Cox. "Dat baart ons zorgen, we doen het niet voor de lol", zei hij.

Omwonenden ontvingen NL-Alert

Omwonenden zijn via een NL-Alert en sirenes gewaarschuwd voor stank en een hinderlijke lucht. Die waarschuwing werd ook ontvangen in Sittard en Maastricht, melden lezers aan NU.nl. De brandweer adviseerde ramen en deuren dicht te houden en de mechanische ventilatie uit te zetten. Een groot winkelcentrum in Beek werd gesloten. In Geleen werd de weekmarkt afgebroken, en ook daar sloten winkels de deuren.

Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Daar ontstond een bruine rookpluim bij. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.

Fabriek werd donderdag stilgelegd

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. "Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij", legde Chemelot donderdag uit bij het stilleggen van de fabriek.

"Een denoxinstallatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denoxinstallatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar."

Wat de oorzaak van de stikstofemissie van zaterdag is, is niet duidelijk.