De komende nachten zijn steeds meer vallende sterren te zien, met een piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan is het hoogtepunt van de Perseïden-zwerm, een wolk van stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle waar de aarde doorheen beweegt.

Vorig jaar waren de Perseïden vooral in het zuidoosten van het land goed te zien. Toen konden zo'n honderd vallende sterren per uur worden geteld.

De komende week wordt het licht wisselvallig zomerweer, met wolken en soms buien, maar ook droge momenten met 's nachts soms brede opklaringen. Daardoor is de kans op het zien van vallende sterren volgens meteoroloog Diana Woei van Weerplaza vrij groot.

"Het ligt er wel aan welke nacht je uitkiest om in je hangmatje buiten te liggen staren naar de sterren. Met de huidige weerkaarten lijken er in de nacht naar donderdag op veel plaatsen in ons land brede opklaringen aanwezig te zijn. Tijdens andere nachten ligt het maar net aan waar in Nederland je verblijft of de nacht een helder moment oplevert", aldus Woei.

"Tijdens de piek van van de Perseïden-zwerm kan het in sommige regio's in ons land opklaren, maar er zijn over het algemeen veel wolkenvelden. Wil je meer zekerheid om een vallende ster te kunnen spotten, dan kun je het best afreizen naar het zuiden van Europa. In Italië, Griekenland, Turkije en Portugal is het in de nacht van 12 op 13 augustus vrijwel wolkenloos en prima van temperatuur."

Vallende sterren best te zien buiten bebouwde kom

Wie de vallende sterren wil zien, moet op een donkere plaats gaan staan, liefst in een open veld buiten de bebouwde kom, en naar het noordoosten kijken. De meteoren zijn te zien op ongeveer twee derde van de lijn tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.

Overigens waarschuwt Weeronline dat, behalve eventuele bewolking, ook de maan roet in het eten zou kunnen gooien. Tijdens de piek is het namelijk volle maan, waardoor veel meteoren niet of moeilijk te zien zullen zijn.