Het kraanbedrijf Peinemann is met justitie overeengekomen om een schikkingsbedrag van 175.000 euro te betalen voor het omvallen van twee hijskranen in augustus 2015 in Alphen aan den Rijn. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het bedrijf verantwoordelijk voor het incident, zo wordt vrijdag gemeld.

De twee hijskranen van het bedrijf, die op pontons stonden, vielen tijdens werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug om en belandden op huizen en bedrijven.

Volgens uitgebreid onderzoek heeft het kraanbedrijf onder meer gewerkt zonder (gedetailleerde) stabiliteitsberekeningen en is ook tegen de fabrieksinstructies van de hijskranen ingewerkt. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ze konden omvallen.

Justitie weegt mee dat het bedrijf vanaf het begin verantwoordelijkheid heeft genomen en onder meer "heeft bijgedragen aan een steunfonds" voor de getroffenen. Een hond is omgekomen bij het ongeval, verder raakte niemand gewond.

Het OM benoemt ook dat het afwikkelen van het strafrechtelijke onderzoek geruime tijd heeft geduurd, en komt daarmee tot de conclusie dat de betaling van het geldbedrag afdoende is. "Op een rechtszitting zou eenzelfde eis worden uitgesproken."

Peinemann laat weten blij te zijn met het eindoordeel van het OM.