De politie opent een onafhankelijk meldpunt voor medewerkers die op de werkvloer te maken hebben met discriminatie en intimidatie. De persoon die de meldingen onderzoekt, staat wekelijks tot maandelijks in contact met de top van de organisatie. Dit vertelt korpschef Erik Akerboom in een vrijdag gepubliceerd interview met de NRC.

Agenten kunnen met hun klachten al terecht bij interne vertrouwenspersonen en verschillende loketten, maar volgens de politie is dit niet een oplossing voor iedereen. Dit komt doordat de meldingen door collega's worden behandeld.

Op dit moment werken verschillende loketten langs elkaar heen, blijven klachten liggen en worden agenten niet geholpen, aldus de NRC. Het meldpunt, dat direct toegang krijgt tot Akerboom, moet dit voorkomen.

Agenten worden na een gesprek met het meldpunt doorverwezen naar een bestaand loket, als de klacht daar ook kan worden behandeld. Alleen als doorverwijzing niet mogelijk is, volgt een onafhankelijk onderzoek.

De aankondiging van Akerboom volgt enkele weken na een interview van oud-politieadviseur Carel Boers met de NRC. Boers stapte op omdat zijn adviezen aan de korpsleiding over misstanden consequent genegeerd zouden zijn. In een brandbrief aan de korpsleiding schreef hij dat agenten zich onveilig, gediscrimineerd en seksueel geïntimideerd voelen.

Akerboom nam in een uitzending van Jinek afstand van het door Boers geschetste beeld. Hij zei de genoemde misstanden te herkennen, maar benadrukte dat deze problematiek overal in de samenleving plaatsvindt. Ook zei hij racisme en discriminatie binnen de organisatie onacceptabel te vinden.