Een 38-jarige man uit Moordrecht is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur, omdat hij waarschuwingslampjes op zijn dashboard negeerde en vervolgens een ongeluk veroorzaakte.

Ook krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging. De rechtbank vond dat de man eerder had moeten uitzoeken wat er aan de hand was met zijn auto.

Ook had de man volgens het vonnis zijn snelheid onvoldoende aangepast. Hiermee heeft hij een risico genomen, aldus de rechtbank.

Er wordt in acht genomen dat de bestuurder niet eerder is veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Er is volgens de rechtbank geen sprake van opzet, maar van schuld.

Man reed 21 kilometer door met kapotte band

De man reed in de zomer van 2017 op de A20 toen hij de meldingen op zijn dashboard kreeg. Vervolgens ging hij nog 21 kilometer lang door met een kapotte band. Trillingen in het stuur dwongen hem uiteindelijk te stoppen. Op dat moment bevond hij zich op de linkerstrook.

Een achterligger kon hem niet tijdig ontwijken en klapte met ongeveer 120 kilometer per uur achter op de Audi van de man. De 47-jarige bestuurder van het andere voertuig sloeg meerdere malen over de kop, met blijvend letsel tot gevolg.

OM: Man had bewust groot risico genomen

Tegen de bestuurder met het bandenprobleem was door het Openbaar Ministerie (OM) 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van twee jaar geëist, omdat de man bewust een groot risico had genomen toen hij ondanks de waarschuwing besloot door te rijden.

De rechtbank heeft hem echter vrijgesproken van aanmerkelijk onvoorzichtig handelen, waardoor de uiteindelijke straf lager is uitgevallen.