Ridouan T. is aangehouden in Dubai en overgebracht naar Nederland. De man wiens naam in 2015 voor het eerst valt binnen politiekringen, maar inmiddels een status heeft gekregen als niets ontziende leider van een criminele organisatie die opereerde als een 'geoliede moordmachine'.

In het kort

  • Lang voortvluchtige topcrimineel wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere moorden
  • Man bevindt zich in de Extra Beveiligde Instelling in Vught
  • 42-jarige T. stond internationaal gesignaleerd

Ebrahim B. meldt zich op 27 juni 2015 bij de recherche. Hij wil aangifte doen van bedreiging. De dan 35-jarige crimineel uit Utrecht zegt dat hij wordt achtervolgd en is bang om te worden doodgeschoten. Op de vraag wie het op zijn leven voorzien zou hebben is het antwoord: Ridouan T. "100 procent", is B. ervan overtuigd.

De man vertelt aan de politie te zijn gewaarschuwd door familie van T. dat hij op moet passen. Daar komt bij dat hij overtuigd is dat hij begin 2015 tot tweemaal toe is achtervolgd door dezelfde auto in de buurt van Antwerpen.

Een van de inzittenden is volgens hem Jaouad W., die hij omschrijft als vertrouweling en 'hitman' van T. De doodsangst jaagt Ebrahim B. in de handen van de politie.

T. genoemd als belangrijke speler in drugshandel

In zijn verdere verhoren spreekt hij met ontzag over T. De man zou een belangrijke speler zijn in de drugshandel en duizenden kilo's cocaïne naar Nederland laten smokkelen via de havens van Antwerpen en Rotterdam, maar ook via speedboten van Marokko naar Spanje.

Zelf zegt Ebrahim B. de smokkel van hasj inmiddels achter zich te hebben gelaten.

Waarom is de naam van T. niet eerder gevallen?

Maar wie is de man die Ebrahim B. zo vreest? En als zijn verhaal klopt, waarom valt de naam van T. die zomer van 2015 dan pas voor het eerst binnen de Nederlandse opsporingsdiensten?

T. wordt op 20 december 1977 geboren in Beni Selman. Een stad in de schaduw van het Rifgebergte in het noorden van Marokko, niet ver van de kust. Volgens het NRC verhuist het gezin vlak na de geboorte van T. naar Nederland voor werk, net als veel Marokkanen in die tijd. Het gezin gaat in Vianen wonen.

T. zou groot zijn geworden met handel in cocaïne

Diezelfde krant schrijft dat T. op de middelbare school al een handeltje in hasj heeft, maar dat zijn naam wordt gevestigd als hij op latere leeftijd overstapt op de handel in cocaïne. Daar waar het grote geld wordt verdiend.

In een eerder gesprek met NU.nl vertelt auteur van het artikel en misdaadjournalist Jan Meeus dat T. in zijn optiek buiten beeld van de politie is weten te blijven door de opkomst van het gebruik van versleutelde communicatie in 2010. Daarnaast ligt de focus van diezelfde politie lange tijd niet bij de cocaïnehandel.

Criminelen communiceren niet langer meer in persoon of via telefoons die te tappen zijn, maar met zogenoemde PGP-toestellen Pretty Good Privacy (PGP). Hiermee worden gecodeerde berichten verstuurd die alleen leesbaar zijn voor verzender en ontvanger en dus niet zichtbaar voor de politie.

Voor deze liquidaties wordt Ridouan T. vervolgd
120
Voor deze liquidaties wordt Ridouan T. vervolgd

Belangrijke rol voor kroongetuige Nabil B.

Van enige onbekendheid is inmiddels geen sprake meer. In de zittingen in het Marengo-proces tegen T., waarin hij bij verstek werd vervolgd, wordt hij getypeerd als de leider van een geoliede moordmachine.

Een belangrijke rol is weggelegd voor kroongetuige Nabil B., die zelf lang deel uitmaakte van de organisatie rond T. en uitgebreid verklaringen aflegt over de rol van T. bij moorden in de onderwereld.

Het verhaal van de spijtoptant kost het leven van zijn broer Reduan B. De man wordt vlak na de bekendmaking van de overeenkomst tussen Nabil en het OM doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam.

Ruim een jaar later wordt in september van dit jaar een van de advocaten van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten. Zijn werk als raadsman voor B. wordt hem vermoedelijk fataal.

Twee liquidaties van onschuldigen die als boodschap lijken te dienen en de angst voor T. doen toenemen. Officieren van justitie willen niet dat hun namen in het openbaar genoemd worden. Procespartijen worden streng beveiligd.

Naam van T. valt ook in andere strafzaken

Maar ook in andere strafzaken valt de naam van T.. Zo zou er sprake zijn geweest van een samenwerking met vermeend topcrimineel Richard R., die bekendstaat als Rico de Chileen, en Naoufal F., die tot levenslang is veroordeeld voor het opdracht geven tot moorden.

Niet één criminele organisatie maar een "fluïde", zoals het OM het omschrijft, waarbij de criminelen met elkaar samenwerken als er gedeelde belangen zijn zoals het uitschakelen van vijanden dan wel rivalen.

Een moord die hieruit zou zijn voortgevloeid is die op misdaadblogger Martin Kok. De man die T., Rico de Chileen en ook crimineel Naoufal F. in 2016 bestempelt als het leidende driemanschap in de cocaïnehandel.

In die onthulling schuilt het vermoedelijke motief voor de moord op Kok in december 2016. Het OM houdt T. verantwoordelijk.

Justitie na arrestatie T.: 'Niets staat uitlevering in de weg'
96
Justitie na arrestatie T.: 'Niets staat uitlevering in de weg'

Caloh Wagoh als moordcommando

Maar ook in een groot onderzoek naar moorden die zouden zijn uitgevoerd door motorclub Caloh Wagoh valt de naam van T.

Het vermoeden van het OM is dat met het wegvallen van B. na zijn stap naar de politie in maart 2017, leden van de net opgerichte motorbende de rol van moordcommando overnemen.

De liquidaties die aan Caloh Wagoh worden toegeschreven, vinden plaats na de aanhouding van de kroongetuige en T. wordt gezien als opdrachtgever.

De man is in korte tijd uitgegroeid van grote onbekende voor de opsporingsdiensten tot de meestgezochte crimineel van Nederland met een ijzingwekkende reputatie; wie praat die gaat.

Het is wachten op zijn kant van het verhaal.