De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft tijdens de hittegolf een piek gezien in alarmeringen. Reddingsboten voeren gedurende de week ruim 160 keer uit, meldt het KNRM.

Meldingen kwamen binnen uit heel Nederland. De bemanningen van de boten waren onder meer betrokken bij verdrinkingen en zoekacties naar vermiste zwemmers.

Donderdagnacht zorgde de plotselinge weeromslag naar onweer voor problemen bij veel schepen. Eén opvarende van een jacht verloor een vinger nadat hij bekneld raakte door een ankertros.

Verschillende jachten sloegen van hun anker door het onweer. De boten lagen onder meer op de Grevelingen tussen Zuid-Holland en Zeeland, het Haringvliet in Zuid-Holland en de Randmeren bij Flevoland.

Strandwachten bij de Friese Waddeneilanden moesten vaak ingrijpen bij onwel geworden mensen op het strand of te ver afgedreven zwemmers.

De Radio Medische Dienst van de KRNM werd meerdere keren geconsulteerd door schepen tot ver buiten Nederland voor ziekte of verwondingen aan boord.