De man die op 5 mei 2018 in Den Haag drie mensen heeft neergestoken, was volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar. Er was geen sprake van een terroristische daad. Malek F. krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd.

Volgens de rechter is de "persoon van de verdachte essentieel" bij de veroordeling. Uit verklaringen van deskundigen is volgens de rechter duidelijk gebleken dat F. "ernstige paranoïde wanen" had tijdens zijn daad.

"Hoewel de man afschuwelijke strafbare feiten heeft gepleegd, is hij geen strafbare dader", verduidelijkte de rechtbank. "Hij wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging."

De uit Syrië gevluchte F. stak vorig jaar op 5 mei op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag willekeurig drie mensen neer. Zij raakten levensgevaarlijk gewond, maar overleefden alle drie. In verklaringen lieten de slachtoffers weten nog steeds te lijden.

F. had volgens de rechter niet het doel om mensen vrees aan te jagen en daarom is er geen sprake van een terroristisch oogmerk. "Ook al zijn door zijn daad mensen wel angstig geworden", aldus de rechter.

Politie schiet Malek F. neer in Den Haag
45
Politie schiet Malek F. neer in Den Haag

Rechtbank: Man wilde duivelsaanbidders doden

Wel was er sprake van voorbedachten rade en dus drievoudige poging tot moord. Het kan F. namelijk worden aangerekend dat hij al langer het plan had om mensen te doden en op 2 mei 2018 met dat doel een mes kocht.

F. verklaarde zelf dat hij op de dag van zijn daad van een vogel de opdracht kreeg om mensen neer te steken. Het ging volgens hem om duivelsaanbidders.

De rechtbank neemt deze verklaring over en ziet zich gesteund door de eerder genoemde getuigenissen van de deskundigen. "De man deed voor zijn daad zelfs aangifte van achtervolging door duivelsaanbidders."

De rechtbank erkende dat F. er extremistische en radicale ideeën op na hield, maar dat dit het gevolg was van zijn "paranoïde psychose".

Advocaat F. waarschuwt cliënt voor kans op hoger beroep

Job Knoester, een van de advocaten van F., laat in een reactie aan NU.nl weten het vonnis goed te zullen bestuderen, omdat er tbs is opgelegd en geen behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis - zoals door de verdediging werd verzocht.

De veroordeling leidt volgens Knoester tot het intrekken van de verblijfsvergunning van zijn cliënt en dat maakt verlof onmogelijk. F. reageerde zelf opgelucht op het vonnis, maar Knoester heeft geprobeerd hem duidelijk te maken dat het Openbaar Ministerie (OM) nog in hoger beroep kan gaan.

OM gaat wel van uit van terroristisch oogmerk

Het OM eiste vijftien jaar en tbs in de overtuiging dat F. wel met een terroristisch oogmerk handelde. Hoewel hij deels ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest, was hij volgens justitie niet zo ziek als hij deed voorkomen.

Justitie laat weten het dossier nog goed te willen bestuderen, maar dat een hoger beroep wel in de lijn der verwachting ligt.