De oud-voorzitter van politievakbond ANPV Geert P. heeft zich verrijkt met geld dat was bestemd voor politiemensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat maakt de politie donderdag bekend naar aanleiding van intern onderzoek.

De oud-voorzitter loog over zijn cv en behaalde diploma's om in een adviescommissie te komen die zich boog over de vraag of agenten PTSS hebben. Vervolgens hielp hij agenten met een dergelijke stoornis met het indienen van een schadeclaim, waar hij zelf ten onrechte aan verdiende.

"De voormalig vakbondsvoorzitter heeft deskundigheid voorgewend tegenover politiecollega's en derden die soms in een kwetsbare positie verkeerden. Daarmee heeft hij hun belangen ernstig geschaad", aldus korpschef Erik Akerboom.

Daarnaast hebben P. en nog twee andere bestuursleden van de ANPV jarenlang te veel gedeclareerd van de vakbond. Ook ontvingen ze soms jarenlang toelages waar ze geen recht op hadden. De drie waren naast hun bestuursfunctie in dienst bij de politie en zouden zowel de regels en voorschriften van ANPV als de politie hebben overtreden.

Drie bestuurders ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim

De drie medewerkers zijn donderdag door de politie ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. "Ze hebben het vertrouwen beschaamd dat politiemensen in hen stelden", schrijft Akerboom. "Ook hebben zij de goede naam van de vakbond en de politie aangetast. Deze aard en mate van plichtsverzuim kan niet anders dan leiden tot de zwaarst mogelijke disciplinaire straf: onvoorwaardelijk ontslag."

"Dit onderzoek bevestigt nog eens dat de drie oud-bestuursleden veel schade hebben aangericht", reageert de huidige ANPV-voorzitter Alexander Simonis. "Aan
het korps, aan onze leden en onze vakbond en aan het vertrouwen dat mensen hebben in de politie. Dat betreuren wij ten zeerste."

De zaak kwam begin 2017 aan het licht. Toen meldden andere bestuursleden zich bij hun leidinggevenden binnen de politie met vermoedens over fraude bij de ANPV. De signalen werden doorgegeven aan de Rijksrecherche, die een onderzoek begon. Ook de politie stelde een intern onderzoek in naar de nu ontslagen medewerkers.