Bestuurders die een boete krijgen voor het illegaal binnenrijden van milieuzones in steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem, kunnen die relatief vaak succesvol aanvechten. Omdat de milieuzones nieuw zijn, is er juridische ruimte voor bezwaren.

Bij een kwart van de mensen die bezwaar maken tegen een boete, wordt die meteen vernietigd door de officier van justitie, meldt de Telegraaf op basis van opgevraagde cijfers. Bij bezwaren die worden afgewezen en waar een gang naar de rechter volgt, sneuvelt nog eens 15 procent van de boetes.

Het OM zegt dat vooral veel boetes die werden opgelegd in de milieuzone Rotterdam zijn vernietigd, omdat de regels daar met terugwerkende kracht werden aangepast. Een besluit om geen oude benzineauto's toe te laten werd bijvoorbeeld verworpen door de rechter.

Sinds 2015 is er voor 11 miljoen euro aan boetes uitgeschreven in de milieuzones. Het illegaal binnenrijden daarvan kost een automobilist tussen de 90 en 95 euro en een vrachtwagenchauffeur 230 euro. Meer dan 11.000 bestuurders maakten bezwaar tegen een boete.