De gemeente Rotterdam wil dat Turkse gezinsmigranten vanaf 2020 taal- en inburgeringscursussen gaan volgen. Zo'n cursus kan niet verplicht worden, maar de gemeente wil migranten uit Turkije zoveel mogelijk stimuleren om er een te volgen.

Dit bevestigt de woordvoerder van wethouder Bert Wijbenga van Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven vrijdag aan NU.nl. Momenteel is er voor mensen uit Turkije nog geen verplichting tot inburgeren.

Het kabinet is bezig met het onderzoeken van de juridische mogelijkheden om voor mensen uit Turkije inburgering te verplichten. "We weten echter niet hoelang dat gaat duren, en daarom willen we er in Rotterdam alvast wat aan doen", zegt de woordvoerder.

De gemeente geeft aanbieders van taal- en inburgeringscursussen de opdracht om onder andere Turkse gezinsmigranten op te roepen voor een inburgeringstraject. Dit is verwerkt in de nieuwe aanbesteding van 2020.

Door migranten op te roepen, hoopt de gemeente dat ze aangespoord worden tot deelname aan zo'n traject.

Zonder inburgering mogelijk in sociaal isolement

De gemeente wil graag dat alle inwoners voldoende betrokken worden bij de samenleving. "Als mensen uit Turkije naar Nederland migreren, weten ze nog niet helemaal hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt, denk bijvoorbeeld aan man-vrouwverhoudingen en aan hoe wij met religie omgaan."

Volgens wethouder Wijbenga komen jaarlijks zo'n 250 tot 350 migranten, van wie het merendeel vrouw is, naar Rotterdam om te trouwen. Als migranten niet ingeburgerd worden, zouden ze in sociaal isolement kunnen raken.

Verwacht wordt dat de vrouwen veel aan de inburgeringscursussen gaan hebben. "Als ze bekend zijn met de taal en de gebruiken van onze samenleving, kunnen ze beter begeleid worden", zegt de woordvoerder.