Militair Marco Kroon heeft blijvend letsel aan zijn hand opgelopen tijdens zijn aanhouding tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart. Hij heeft aangifte gedaan tegen drie agenten wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel.

Het letsel van Kroon is ontstaan door de hardhandige manier waarop agenten met zijn handboeien zijn omgegaan, waardoor zijn botvlies beschadigd is geraakt.

Dat bracht zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag naar voren bij de militaire politierechter in Arnhem, waar Kroon zich moet verantwoorden voor wildplassen en vermeend wangedrag toen de politie hem daarop aansprak.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem van mishandeling van een agent met een kopstoot, schennispleging omdat hij met zijn geslachtsdeel zwaaide en belediging van agenten door zijn middelvinger omhoog te steken.

Marco Kroon in opspraak: een overzicht
115
Marco Kroon in opspraak: een overzicht

'Beelden stroken niet met verklaringen agenten'

De raadsman zei daarover dat beelden die zijn gemaakt van de aanhouding van de drager van de Militaire Willems-Orde niet stroken met de verklaringen die de agenten erover hebben afgelegd. Er zijn tegenstrijdigheden, ook over de kopstoot die majoor Kroon al dan niet heeft gegeven.

De militaire politierechter besloot donderdag dat de strafzaak tegen Kroon zal worden behandeld door de meervoudige militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De militaire politierechter besloot dat donderdag op nadrukkelijk verzoek van de verdediging. Die vond dat de zaak zo complex is, dat meerdere rechters zich daarover zouden moeten buigen.

De politierechter meende dat de zaak niet heel complex is, maar dat er nog wel veel nieuwe informatie bij zal komen in het dossier.

Willems-Orde van Kroon maakt de zaak ingewikkeld

De politierechter verwees de zaak door, ook omdat er veel omstandigheden bij de kwestie betrokken moeten worden, zoals de bijzondere positie van de drager van de Militaire Willems-Orde. Bij de beoordeling en bij de bepaling van de strafmaat is het belangrijk dat er meerdere rechters zijn, aldus de politierechter. De zaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het OM verzet zich niet tegen uitstel, maar vindt dat de zaak bij de politierechter kan blijven. Ook vindt de aanklager dat de aangifte geen onderdeel is van deze zaak, omdat het om andere agenten gaat dan degenen die hem aanhielden.