Het kabinet wil de huidige zwaarste categorie consumentenvuurwerk landelijk verbieden. Daartoe zal vrijdag worden besloten tijdens de ministerraad, bevestigen Haagse bronnen dinsdag aan NU.nl na berichtgeving van de NOS.

Dit vuurwerk is in buurlanden België en Duitsland al langer verboden; vanaf de jaarwisseling 2020-2021 is dat ook in Nederland het geval.

Het kabinet kiest er daarmee nadrukkelijk voor de adviezen en oproepen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Nationale Politie en artsen naast zich neer te leggen.

Zij pleitten al langer voor een breder verbod voor consumentenvuurwerk, omdat het vuurwerkgebruik tijdens de jaarwisseling keer op keer slachtoffers eist.

Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou volgens de OVV, de Nationale Politie en medisch specialisten essentieel zijn om slachtoffers op oudejaarsnacht terug te dringen. Afgelopen jaarwisseling kwamen twee mensen om het leven en raakten ruim vierhonderd anderen gewond.

Het kabinet heeft de oproepen in de afgelopen maanden herhaaldelijk genegeerd en tot algeheel knalverbod zal het niet komen. Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) verdedigde het besluit een jaar geleden met als argument dat het afsteken van vuurwerk "een gewaardeerde traditie is", waar "de goeden niet onder de kwaden" moeten lijden.

Politie vindt deelverbod 'zeer teleurstellend'

De Nationale Politie laat weten dat als vrijdag inderdaad tot een deelverbod wordt besloten, dat "zeer teleurstellend" zal zijn.

"Het breed gedragen appèl aan het kabinet, om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners, artsen wordt door het kabinet niet gehoord", aldus woordvoerder Helma Huizing van de Korpsleiding. "Bovendien is het maar zeer de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling."

De politie zegt te vrezen voor een "lappendeken aan maatregelen" in de verschillende gemeenten, die de handhaving zal bemoeilijken.