Een magneetvisser heeft zaterdagmiddag een explosief uit de Maas in Maastricht gevist. Het betreft een granaat uit de Tweede Wereldoorlog, blijkt uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Ook in Den Haag heeft een magneetvisser een granaat gevonden.

De EOD heeft het explosief in Maastricht meegenomen om het elders gecontroleerd tot ontploffing te brengen, meldt een woordvoerder van de politie. De zegsvrouw kan geen verdere details geven.

De Van Hasseltkade en de Wilhelminabrug waren vanwege de vondst enkele uren afgezet, maar zijn inmiddels weer toegankelijk.

Een andere magneetvisser heeft in Den Haag, vermoedelijk in het Westbroekpark, ook een explosief aangetroffen. De man heeft zijn vondst in een boodschappentas op de scooter meegenomen naar het politiebureau in het stadsdeel Loosduinen.

De EOD heeft het voorwerp voor het politiebureau aan de Aaltje Noordewierstraat onderzocht, en het bleek om een echte granaat te gaan. Het zou gaan om een brisant pantsergranaat, maar dat kan een woordvoerder van de politie niet bevestigen. Het explosief is op het Zuiderstrand tot ontploffing gebracht.

Magneetvissen, waarbij een persoon een magneet gebruikt om voorwerpen uit het water te halen, is een hobby die in Nederland steeds populairder wordt. Defensie maakt zich hier ernstig zorgen over. De EOD is dit jaar al ruim zeventig keer uitgerukt vanwege door magneetvissers gevonden munitie.