De eerste avondspits nadat de zomervakantie deze vrijdag startte voor Zuid-Nederland, verliep volgens de ANWB "volgens het boekje". Een woordvoerder bevestigt aan NU.nl dat er op het hoogtepunt rond 16.30 uur 540 kilometer file stond, vergelijkbaar met voorgaande jaren. Dat kwam vooral door ongelukken.

Iets na 18.00 uur was er nog zo'n 250 kilometer over. De meeste files zouden zijn ontstaan door ongelukken, aldus de woordvoerder. "Kijk maar naar Rotterdam. Daar is het nog geen vakantie en stond het vast door ongelukken op de A4 en A20."

Ook meer zuidelijk op de A2 tussen Culemborg en Beesd moesten vakantiegangers rekening houden met zeker drie kwartier vertraging door een ernstig ongeval. Rijkswaterstaat meldt dat er vier personenauto's bij betrokken zijn.

Eén persoon zou bekneld zitten in een van de wagens. Een traumahelikopter is opgeroepen om te assisteren, maar over de verwondingen is verder niets bekend. Drie van de vier rijstroken waren tijdelijk dicht.

Ook dit weekend verwacht de ANWB geen al te grote problemen in het land. Wel vlak over de grens, waar vakantiegangers via Duitsland en vervolgens Frankrijk naar het zuiden rijden. "Vakantiegangers moeten ook oppassen rond grote steden in België, maar in Nederland wordt het niet druk."