De 29-jarige man die verdacht wordt van een gewelddadige verkrachting in Hoorn op 1 juni, wordt ook verdacht van twee andere zedendelicten, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. In alle drie de zaken is een DNA-match gevonden.

De twee andere zedendelicten vonden eveneens dit jaar in Hoorn plaats. Begin maart werd een vrouw op de fiets rond 3.00 uur 's nachts aangerand. Half april werd een vrouw gedwongen van de fiets te stappen, waarna ze werd mishandeld en aangerand.

Op het moment dat deze delicten werden gepleegd, was de man voorwaardelijk vrij na een eerdere veroordeling. Hij stond niet onder toezicht, aldus het OM.

De Telegraaf onthulde eerder dat de verdachte in kwestie Mourad T. is. De man zou volgens de krant in 2015 al zijn veroordeeld voor de verkrachting van een zestienjarig meisje, eveneens in Hoorn.

Het OM heeft in gesprek met NU.nl bevestigd dat de verdachte, van wie het de identiteit omwille van het onderzoek niet openbaar wil maken, inderdaad veroordeeld is voor een zedendelict. De woordvoerder gaf hier verder geen details over.

Volgens De Telegraaf heeft T. bij zijn veroordeling in 2015 geen psychologisch onderzoek ondergaan. Naar aanleiding van de onthullingen heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming laten weten dat hij samen met het OM wil onderzoeken of het vaker voorkomt dat verdachten van zedendelicten niet worden onderzocht.

Verdachte al vaker veroordeeld

Ook meldde De Telegraaf dat T. ten tijde van het plegen van het eerdere zedendelict, in 2015, ook al veroordeeld was en in zijn proeftijd zat.

Het OM heeft bevestigd dat de verdachte toen inderdaad ook al een veroordeling achter zijn naam had staan, maar in dit geval niet vanwege een zedendelict. Specifieke informatie kon het OM echter niet geven.