Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam gaat in hoger beroep tegen het vonnis in de zaak tegen de negentienjarige Gerson F. Twee weken geleden werd hij veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor een gewelddadige verkrachting in Rotterdam.

F. werd berecht volgens het adolescentenstrafrecht, wat inhoudt dat mensen tot 23 jaar nog kunnen worden veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. De rechter besloot hiertoe omdat deskundigen vaststelden dat F. kampte met ernstige psychiatrische problemen. Hij zou zich nog gedragen als een kind.

Het OM had in de zaak zeven jaar en tbs geëist en vond dat de man gezien de ernst van zijn daden berecht moest worden volgens het volwassenenrecht.

Woensdag laat het OM weten te twijfelen of de opgelegde straf en maatregel "voldoende bescherming bieden voor het slachtoffer en de maatschappij".

Slachtoffer raakte levensbedreigend gewond

Bij de verkrachting in juli 2018 raakte het slachtoffer levensbedreigend gewond. De destijds achttienjarige F. had geprobeerd haar te wurgen met een T-shirt, waardoor ze een slagaderlijke bloeding opliep.

F. werd daarom vervolgd voor poging tot moord.