Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 200 uur taakstraf geëist tegen een zeventienjarige jongen die vorig jaar geschoten heeft op zijn school in Roermond. Tegen de tiener is ook een jaar voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar geëist.

De jongen kwam op 14 september met een luchtbuks, messen en een bijl naar school en schoot daar zowel binnen als buiten enkele malen. Niemand raakte gewond. Docenten wisten hem door overreding te ontwapenen.

Volgens het OM en advocaat Gitte Stevens van de jongen droeg hij de wapens om een medeleerling bang te maken. Op deze manier wilde hij een eind maken aan pesterijen tegen hem en zijn broertje, bevestigen ze na berichtgeving van De Limburger.

Met de voorwaardelijke celstraf wil het OM voorkomen dat de jongen "in zijn oude gedrag terugvalt". Stevens pleit voor vrijspraak, omdat de jongen uit Koningsbosch er volgens haar louter op uit was iemand bang te maken, niet om iemand zwaar letsel toe te brengen.

De verdachte was ten tijde van de schietpartij zestien jaar oud. Vanwege het vuurwapengeweld mocht hij niet terugkeren naar zijn school. Hij zat op het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg, een school voor kinderen met een beperking.

De rechtbank doet 16 juli uitspraak in de zaak.