De opvang van asielzoekers moet de komende jaren beter worden gespreid over Nederland. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil dat nieuwe azc's vooral in het westen van het land komen. Dat zei hij dinsdag in gesprek met het AD.

"In het westen zijn al minder opvanglocaties en er loopt een aantal overeenkomsten af, zoals in Rotterdam en Rijswijk", aldus Schoenmaker in de krant.

Het COA, dat 25 jaar bestaat, vangt nu 24.000 asielzoekers op en er zouden minstens 2.500 extra plekken bij moeten komen. Schoenmaker, voormalig burgemeester van Gouda, is sinds januari de baas van het COA. "Ik weet hoe het voelt om aan de andere kant van de tafel te zitten." In de eerste helft van dit jaar bezocht hij de helft van de zeventig azc's.

"Er wordt gewerkt aan aparte opvang voor mensen uit veilige landen. Dan komen die personen niet in de reguliere opvang, dat zal echt helpen." In Hoogeveen en Amsterdam zijn nu opvanglocaties voor overlastgevers. "Vanuit het COA gezien was de komst van die twee centra positief: wij waren van die mensen af op de reguliere locaties, daar werd het rustiger", aldus Schoenmaker in de krant.

VluchtelingenWerk pleit al jaren voor betere spreiding

In een reactie zegt VluchtelingenWerk Nederland al jaren te pleiten voor een betere spreiding van de azc's over het land. Ook het voornemen van het COA om meer kleinschalige opvangvoorzieningen te realiseren, valt goed bij de organisatie.

"Het is veel beter voor de integratie van vluchtelingen om niet steeds te hoeven verhuizen en in het netwerk te kunnen blijven dat ze tijdens de opvangperiode opbouwen", aldus een woordvoerder.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland