Errol J., de verdachte van het neerschieten van Karel Pronk in Delft, mag aan Nederland worden overgeleverd. Dat heeft een rechter in Spanje maandag besloten, bevestigde het Openbaar Ministerie na berichtgeving van Omroep West.

J. (52) werd vorige week dinsdag in Spanje aangehouden tijdens een routinecontrole. Hij stond op de Nationale Opsporingslijst van de Nederlandse politie. De politie vermoedde al dat hij zich in het buitenland ophield.

Pronk (60), die bekendstond als onderwereldfiguur, werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag doodgeschoten bij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Het neerschieten van Pronk en een reeks andere schietincidenten in de binnenstad van Delft leidden vorig jaar tot grote onrust onder de bevolking. De politie hield enige tijd verscherpt toezicht in het centrum van de stad.

Begin september 2018 maakte de politie bekend op zoek te zijn naar J., die sinds de dodelijke schietpartij spoorloos was.

Pronk werd in 1991 veroordeeld tot twintig jaar cel voor het uitlokken van de moord op een orchideeënkweker uit Rijswijk. Het motief hierachter is nooit duidelijk geworden. Hij ontsnapte twee keer met geweld uit een gevangenis. Daarbij werd bewakingspersoneel gegijzeld.