Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 49-jarige Amerikaanse man die de twaalfjarige Hania uit Rotterdam bijna twee dagen aan het ouderlijk gezag onttrok van onder meer ontucht.

De rechter-commissaris bepaalde dat de verdachte veertien dagen langer vast moet blijven zitten. De man zit in volledige beperkingen en mag dus alleen met zijn advocaat contact hebben.

Hania werd donderdagmiddag als vermist opgegeven nadat ze niet thuiskwam van school. In de nacht naar vrijdag werd een AMBER Alert verstuurd omdat de politie zich ernstig zorgen maakte over haar veiligheid.

Familieleden van het meisje hadden de politie verteld over eerdere chatcontacten van Hania. Deze gesprekken bleken inmiddels te zijn gewist.

Hania en de man werden vrijdag rond 19.30 uur aangetroffen in een hotel in het centrum van Rotterdam. Tijdens de zoektocht naar het meisje werkte de politie samen met onder meer de Amerikaanse autoriteiten.

Politie kreeg tientallen tips

De politie zette na de verdwijning van Hania dertig rechercheurs op de zaak en kreeg na het versturen van het AMBER Alert tientallen tips binnen.

Vrijdagmiddag maakte de politie bekend dat het meisje waarschijnlijk in het gezelschap van de Amerikaanse man was. Daarop werden twee foto's van hem verspreid.

Zowel de Nederlandse als Amerikaanse politie onderzoekt hoe de verdachte in contact is gekomen met Hania en wat dat contact inhield. Van de man is bekend dat hij geen strafblad heeft in Nederland.