De Amerikaanse verdachte in de zaak rondom de vermissing van de twaalfjarige Hania moet veertien dagen langer vast blijven zitten. Dat heeft de rechter-commissaris maandag besloten. Het meisje verdween vorige week donderdag en werd vrijdagavond met de 49-jarige man teruggevonden in een hotel in haar woonplaats Rotterdam.

De man, die in Nederland geen strafblad heeft, wordt ervan verdacht het meisje te onttrekken aan het ouderlijk gezag. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag besloten dat de verdachte nog veertien dagen langer in voorarrest moet blijven.

De man zit momenteel in volledige beperkingen. Dit houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Hania vertrok donderdag rond 12.30 uur van school, nadat ze vertelde een afspraak bij de orthodontist te hebben. Het meisje had echter geen afspraak staan en kwam niet op het gebruikelijke tijdstip thuis. Haar familie schakelde omstreeks 15.30 uur de politie in.

AMBER Alert uitgegeven vanwege vermissing

De politie besloot in de nacht van donderdag op vrijdag een AMBER Alert te versturen. Vanwege de zorgwekkende omstandigheden werd in de loop van de dag besloten om foto's van de verdachte te delen.

Op dit moment worden geen inhoudelijke uitspraken gedaan over de vermissing. Hania is intussen wel weer thuis. "Ze leek in orde", vertelde een politiewoordvoerder maandag. "Maar je weet natuurlijk niet wat er in zo'n koppie zit." Het meisje en haar familie krijgen alle benodigde hulp aangeboden.

De familie liet zondag weten dankbaar te zijn voor alle steun, en de gebeurtenissen in alle rust te willen verwerken.