Tegen de 29-jarige Richard van den H. uit Krimpen aan den IJssel is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van een fataal ongeluk na een verkeersruzie. Het ongeluk gebeurde vorig jaar vlak voor Kerst in Lekkerkerk.

De man vond dat hij bij het invoegen te weinig ruimte had gekregen van een andere automobilist en zette de achtervolging in. Na 6 kilometer wist Van den H. voor de andere auto te komen en stopte hij plotseling op de N210 in Lekkerkerk.

Een achteropkomend busje kon de auto niet ontwijken. In het busje zaten vier broers en de vriendin van een van hen. Zij en een van de broers kwamen door de botsing om het leven en de anderen raakten zwaargewond.

De officier van justitie verweet Van den H. voor de rechtbank in Den Haag roekeloos rijgedrag. "Ieder weldenkend mens weet dat je je auto daar niet zomaar kunt stilzetten. Achteropkomend verkeer is volstrekt niet bedacht op een dergelijke situatie op die plaats op de weg en kan daar nauwelijks adequaat op reageren."

Van den H. was onder invloed van marihuana en cocaïne achter het stuur gekropen. Wat de officier betreft zou hij ook vijf jaar lang niet meer mogen rijden.

De rechter doet op 11 juli uitspraak.