Drie mannen hebben donderdag celstraffen tot vier jaar opgelegd gekregen voor het met een raketwerper beschieten van het pand van Panorama. De rechtbank ziet geen bewijs voor een gerichte aanslag op het tijdschrift.

De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) omdat het feit dat de redactie van het tijdschrift zich in het pand bevindt niet strafverzwarend werkt.

Het OM eiste tot zeven jaar cel tegen de mannen. De officieren spraken van een aanval op de persvrijheid. De rechtbank stelt echter vast dat het motief voor de beschieting uit het onderzoek en het dossier niet duidelijk is geworden.

De mannen hebben zelf ook geen uitleg willen geven.

Richard Z. heeft de hoogste straf van vier jaar opgelegd gekregen omdat hij een leidende rol speelde bij de aanval op 21 juni vorig jaar. Hij stuurde de twee andere mannen aan, John P. en Mike van den B.

Mannen te zien op camerabeelden

P. en Van den B. kregen beiden drie jaar celstraf. Eerstgenoemde was de schutter. Bewijs hiervoor is zijn DNA dat is aangetroffen op de lanceerbuis. Ook voldoet hij aan het signalement van de persoon die te zien is op camerabeelden.

Van den B. was bij de beschieting aanwezig en op beelden is te zien dat hij samen met P. wegrent, waarop een felle lichtflits volgt. Van den B. rijdt daarna samen met P. weg.

Laatstgenoemde legde een gedeeltelijke bekentenis af, maar zei slechts als chauffeur te hebben gediend. Van de plannen om het pand in Amsterdam te beschieten wist hij naar eigen zeggen niks.