Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep celstraffen van zestien en dertien jaar geëist tegen de drie mannen die worden verdacht van een woningoverval in het Drentse Gees. Bij de overval in juni 2016 kwam de 69-jarige bewoner om het leven.

Volgens het OM hebben de mannen van 23, 28 en 30 jaar zich schuldig gemaakt aan zogeheten gekwalificeerde doodslag. Dat de een waarschijnlijk meer geweld heeft gebruikt dat de ander, vindt de aanklager niet relevant.

De mannen dachten veel geld te vinden in de woning van het slachtoffer en zijn vriendin. De uiteindelijke buit bedroeg 5.000 euro en sieraden.

De hoogste eis was voor Amsterdammer Albdelhak B. (30). Hij heeft als enige ontkend dat hij erbij was, hoewel zijn DNA in de woning is gevonden en de medeverdachten hem aanwijzen als dader.

De straffen die de rechtbank vorig jaar had opgelegd waren lager dan wat het OM had geëist. Twee mannen kregen twaalf jaar cel en de derde zes jaar. Justitie had destijds straffen van vijftien en dertien jaar tegen hen geëist.

De rechtbank ging niet akkoord met de genoemde straffen, omdat de voormalig officier van justitie in deze zaak doelbewust een verklaring van een getuige bij het strafdossier had gevoegd, "terwijl zij wist dat daarin aantoonbare onjuistheden stonden".