Maarten van der Weijden heeft in de afgelopen week ruim 5,1 miljoen euro opgehaald met zijn elfstedenzwemtocht. Dat maakte Van der Weijden dinsdag bekend bij het televisieprogramma M. De opbrengsten van zijn elfstedenzwemtocht gaan naar kankeronderzoek.

Met een opbrengst van 5,1 miljoen euro is Van der Weijden het bedrag dat hij vorig jaar bij elkaar zwom gepasseerd. Hij haalde toen 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek.

Het bedrag is in de afgelopen 24 uur explosief gestegen. Toen hij de zwemtocht volbracht had, werd bekend dat de olympisch kampioen 3,7 miljoen euro had opgehaald voor kankeronderzoek. Het opgehaalde bedrag kan verder oplopen; mensen kunnen nog altijd doneren.

Na de zwemtocht van maar liefst 195 kilometer bereikte Van der Weijden maandagavond Leeuwarden, waar hij zijn elfde en laatste stempel ophaalde. De olympisch kampioen werd bij de finish toegejuicht door vele toeschouwers.

Van der Weijden na lang slapen: 'Voel mij wel prima'
165
Van der Weijden na lang slapen: 'Voel mij wel prima'

Van der Weijden herstelt voorspoedig

De zwemmer maakte na zijn tocht een lange nacht en voelde zich bij het ontwaken "naar omstandigheden prima", zei hij tegen NU.nl.

Vorig jaar deed Van der Weijden ook al een poging om de elfstedenzwemtocht te volbrengen, maar toen moest hij na 163 kilometer op advies van zijn dokter stoppen. Het herstel duurde destijds twee tot drie weken. Omdat het nu beter gaat met Van der Weijden denkt zijn arts Marco Blanker dat het herstel dit keer mogelijk sneller gaat.

Over toekomstige projecten wilde Van der Weijden een dag na het volbrengen van zijn monstertocht nog niet speculeren. Wel zei hij blij verrast te zijn geweest dat ook poging twee zorgde voor een massale feestsfeer in Friesland.

Nabeschouwing: 'Zwemtocht niet zo'n hel als vorig jaar'
322
Nabeschouwing: 'Zwemtocht niet zo'n hel als vorig jaar'