Het Rijk, gemeenten en natuurorganisaties hebben claims van in totaal 3,35 miljoen euro ingediend bij rederij MSC. Aanleiding voor de claims is de ramp met het containerschip MSC Zoe, waarbij het schip 342 containers verloor ten noorden van de Waddenzee. Dat blijkt dinsdag uit een Kamerbrief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

De Nederlandse Staat heeft het bedrijf achter het containerschip, Mediterranean Shipping Company, in januari aansprakelijk gesteld voor de overboord geslagen containers.

Rijkswaterstaat gaat over de schadeafhandeling van twintig publieke partijen. Gemeenten en natuurorganisaties willen 710.000 euro zien van het containerbedrijf. De vijf eilandgemeenten hebben een claim ingediend van 280.000 euro. Het Rijk heeft de grootste claim ingediend, namelijk 2,64 miljoen euro.

De claims zijn halverwege mei ingediend bij de rederij. MSC heeft aan Rijkswaterstaat laten weten enkele weken voor de beoordeling nodig te hebben. Het ministerie zegt er bij MSC sterk op te hebben aangedrongen de claims zo snel mogelijk af te handelen.

Het geduld van minister Van Nieuwenhuizen over de uitbetaling van de claims lijkt langzaam op te raken. "Als dit nog langer op zich laat wachten, zal ik mij genoodzaakt zien om andere wegen te bewandelen om te bewerkstelligen dat claims worden betaald", stelt de minister.