Tien mensen op Urk hebben mazelen. Het gaat om een volwassene en negen kinderen, meldt GGD Flevoland dinsdag, die de situatie nauwlettend in de gaten houdt.

In 2013 en daarvoor is de ziekte vaker voorgekomen op Urk. Volgens Omroep Flevoland heeft op Urk slechts 58,5 procent van de kinderen alle prikken gehad. GGD Flevoland beaamt dat "dit inderdaad een aandachtsgebied" is.

De GGD probeert een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de huidige toestand. Bij alle personen met wie de patiënten in de besmettelijke periode contact hebben gehad, wordt bekeken in hoeverre het zinvol is om te vaccineren.

Er is echter geen reden tot al te grote zorg, aldus een woordvoerder. De besmette Urkers maken deel uit van twee gezinnen die nauw contact hebben met elkaar, waardoor de kwestie vooralsnog redelijk geïsoleerd is. "Het is dus geen uitbraak", stelt de woordvoerder.

De GGD raadt iedereen die zich niet lekker voelt en vlekjes op de huid krijgt aan een huisarts te raadplegen.

RIVM waarschuwt al langer voor lage vaccinatiegraad

Het RIVM waarschuwt al een aantal jaar dat de vaccinatiegraad in Nederland lager ligt dan het percentage dat kinderen voldoende bescherming biedt tegen ziektes als mazelen, polio, kinkhoest, difterie of meningokokken. Sommige ouders weigeren hun kind in te enten vanwege hun geloof.

Daarnaast zijn er de zogenoemde antivaxxers, die menen dat inenten schadelijke gevolgen heeft voor hun kind. Dit is overigens nooit aangetoond.

Waarom een hoge vaccinatiegraad essentieel is
78
Waarom een hoge vaccinatiegraad essentieel is

VS: Meeste besmettingsgevallen mazelen in kwart eeuw

Als de vaccinatiegraad te laag ligt, lopen óók gevaccineerde kinderen het risico deze besmettelijke en mogelijk zelfs dodelijke ziektes te krijgen. Zeven op de tien Nederlanders willen dat de overheid vaccinaties verplicht stelt, maar het kabinet hoopt voorlopig dat een betere voorlichtingscampagne effect heeft.

In de VS zijn de laatste maanden meer dan duizend nieuwe besmettingen van de mazelen geconstateerd. Dit is het hoogste aantal sinds 1992. De uitbraak heeft zich inmiddels verspreid over 28 staten.