Twee voormalige beveiligers van een Rabobank-vestiging in Oudenbosch zijn dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel voor het medeplegen van een kluisjesroof. Ook moeten de mannen de schade van de Rabobank betalen. Deze bedraagt in elk geval 1 miljoen euro.

In maart vorig jaar werden zeker tweehonderd kluisjes leeggehaald. Tot nu toe heeft de Rabobank al 12 miljoen euro schadevergoeding uitbetaald aan gedupeerden.

De rechtbank neemt het de mannen uit Roosendaal en Etten-Leur zeer kwalijk dat zij op "ernstige wijze" misbruik hebben gemaakt van hun functie als beveiliger bij de Rabobank en op deze manier de reputatie van de bank hebben beschadigd.

De straf is niet gelijk aan de eis van zes jaar van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat er bij de kluisjesroof geen gebruik is gemaakt van geweld of bedreigingen, vindt de rechtbank een celstraf van zes jaar te hoog.

Andere twee verdachten nog niet opgespoord

De twee beveiligers werden een maand later gearresteerd. Voor de roof hebben zij het alarm uitgeschakeld en de deur van de bank opengezet. Twee oud-collega's van hetzelfde beveiligingsbedrijf konden daardoor naar binnen en de kluisjes leegroven.

Deze twee verdachten zitten vermoedelijk in het buitenland. Zij zijn nog niet opgespoord. De buit is ook nog niet terecht.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de vier verdachten contact hadden tijdens de voorbereiding en in de nacht dat de roof plaatsvond.

Het OM eiste twee weken geleden zes jaar cel tegen de voormalige beveiligers.