Het noodnummer 112 was maandag vanaf 16.00 uur ruim drie uur lang niet bereikbaar vanwege een storing bij KPN. Omdat in eerste instantie geen landelijk noodnummer beschikbaar was, deelden lokale hulpdiensten massaal hun 06-nummers op sociale media. Bij veel veiligheidsregio's was het improviseren, blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio's, die overeenkomen en samenvallen met de voormalige politieregio's. Een veiligheidsregio coördineert de inzet van brandweer, ambulance en politie bij een brand, ongeluk of ramp.

Tijdens de storing gingen alle dienstdoende agenten de straat op. Ook waren de marechaussees zichtbaar aanwezig en werden veel brandweerkazernes bezet gehouden. Het Rode Kruis reed met bussen door buitengebieden van onder meer Katwijk, Gouda en Leiden om zichtbaar te zijn voor kwetsbare mensen, die hulp nodig hadden.

In de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost werden twee branden gemeld op de kazerne, waaronder een zeer grote brand in een bos bij Deurne. Omdat de brandweereenheid niet achter de feiten aan wilde lopen, werd besloten om bij twijfel direct op te schalen.

"We hebben met de beste wil van de wereld gehandeld", zegt een woordvoerder van die regio. Volgens hem ontbrak het aan een landelijk protocol en was er ook geen standaard nummer voorhanden. "Allerlei veiligheidsregio's kwamen met andere adviezen. Als je maandagmiddag door Brabant hebt gereden, kreeg je allerlei verschillende NL-Alerts".

Brandweerkazernes houden deuren open en posten bemenst

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland richtte tijdens de storing een regionale meldkamer in met een bijbehorend noodnummer. De veiligheidsregio hield tevens elke kazerne met minimaal twee personen bezet. Tijdens de storing zijn er mensen naar die kazernes gelopen, maar een woordvoerder weet niet om hoeveel mensen het ging.

Een zegsman van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weet dat er bij kazernes in die regio zeker drie mensen hebben aangeklopt. De veiligheidsregio communiceerde via sociale media, televisie- en radio-uitzendingen over de storing. Ook liet de veiligheidsregio banners met noodnummers plaatsen op gemeentelijke websites.

In Eindhoven stonden de deuren van de brandweerkazerne aan de Deken van Somerenstraat open en stonden brandweerauto's buiten geparkeerd. Brandweerlieden zaten in de deuropening, zodat zij makkelijk te vinden waren in geval van nood.

Inwoners Ridderkerk seinen zelf brandweerman in

Volgens RTV Rijnmond konden bewoners in Ridderkerk 112 niet bereiken toen een huizenblok in de Lorentzstraat op het punt van instorten stond. Een bewoner kende echter iemand van de brandweer. Diegene werd ingeseind via zijn persoonlijke telefoon, waarna de brandweerman poolshoogte kwam nemen.

In Alphen aan den Rijn werden inwoners, net als in veel andere gemeenten in Nederland, geadviseerd om bij spoedgevallen naar openbare gebouwen toe te gaan. Ook reden in die plaats ambulances rond en waren er meer agenten op straat.

Hetzelfde gebeurde onder meer in Groningen, Leiden en Utrecht.

Politie Amsterdam noemt telefoonstoring 'onacceptabel'

De politie Amsterdam noemde de telefoonstoring in gesprek met AT5 "onacceptabel". Volgens een woordvoerder had deze situatie "zich nooit voor mogen doen". Tijdens de storing zette de politie Amsterdam volgens de zegsman "alle beschikbare middelen in" om de veiligheid te blijven garanderen. Hoeveel Amsterdammers in de problemen zijn geraakt, kon hij nog niet zeggen.

Bijna alle door NU.nl benaderde politie-eenheden, waaronder die van Den Haag, Rotterdam en Utrecht, stellen dat de situatie nog geëvalueerd wordt. Dan zal ook duidelijk worden of de hulpdiensten belangrijke noodoproepen hebben gemist.

Ook is nog niet bekend hoeveel mensen maandag het landelijke noodnummer hebben gebeld. Wel liet de politie weten "een groot aantal onnodige telefoontjes" te hebben ontvangen.

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.