Malek F., die op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, vindt dat de politie te snel en te vaak op hem heeft geschoten. Dat zei hij maandag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

"Ik deed niks. Ik zat op de grond en ze hebben achter elkaar op mij geschoten, waarom?", zei de 32-jarige Syriër.

De politie schoot in totaal negen keer, zes keer daarvan werd F. geraakt. Aanvankelijk had F. verklaard dat hij door de politie gedood wilde worden, maar dat klopt niet, zegt hij nu.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de man handelde uit een terroristisch motief, onder meer omdat hij "Allahu Akbar" had geroepen. Dat deed hij omdat hij dacht dat hij dood zou gaan, vertelde hij de rechter.

Drie slachtoffers hebben emotionele verklaringen geschreven

De drie mensen die vorig jaar op Bevrijdingsdag door Malek F. in Den Haag werden neergestoken, hebben maandag via emotionele verklaringen laten weten wat die dag met hen heeft gedaan. Ze waren zelf niet aanwezig, maar lieten hun verklaring door hun advocaat of een familielid voorlezen.

"Ik was totaal van de wereld, ik kon niet accepteren dat ik in deze situatie was beland", schreef de man wiens keel werd doorgesneden.

De man die op de fiets werd aangevallen, vertelde dat hij zoveel pijn had dat hij het liefst dood wilde. Na de aanval heeft hij straatvrees ontwikkeld, hij heeft paniekaanvallen en depressieve gevoelens. "Hij verdient het hellevuur", zei hij over F.

Ook de student die meerdere messteken opliep, vertelde dat hij F. "oprecht een helse straf" toewenst. "Hoe kon je mij dit aandoen? Op acht plekken op mijn lichaam heb ik lelijke littekens."

Schokkende beelden van steekpartij getoond

Afgelopen vrijdag werden tijdens de eerste zittingsdag schokkende beelden van de steekincidenten getoond. Vrijdag zal het OM de strafeis formuleren.

Waarschijnlijk volgende week maandag heeft F. de mogelijkheid om als laatste nog iets te zeggen. Hij liet - ook maandag opnieuw - al weten veel spijt te hebben van zijn daden. Volgens deskundigen is hij ontoerekeningsvatbaar.

In 2014 vluchtte F. met zijn broer vanuit zijn vaderland Syrië via Libië en Italië naar Nederland. Hun vader overleed in augustus 2015 toen die de oversteek van Libië naar Italië wilde maken. De boot waarin hij zat, kapseisde.

Een jaar later ondernam de zus van F. een zelfmoordpoging.

Traumatische incidenten hebben vermoedelijk invloed gehad op psyche F.

Deze gebeurtenissen hebben vermoedelijk veel invloed gehad op de psyche van de man. Hij werd begin 2018 opgenomen in een ggz-instelling in Den Haag, omdat hij psychotisch was en waanbeelden had.

De man werd in april 2018 ontslagen uit de kliniek en kreeg medicatie mee. De man zou ambulante hulpverlening krijgen, maar de rechter merkte tijdens een eerdere zitting op dat niets in het dossier erop wijst dat de hij die hulp daadwerkelijk heeft gekregen.

Belangrijk onderdeel van dit proces is de vraag of het gaat om een terroristische daad of om een daad van een ernstig verwarde man.

Het OM denkt dat F. een plan had om mensen te doden, onder meer omdat hij drie dagen voor de steekpartij een mes kocht. Deskundigen hebben verklaard dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is.