De gemeente Amsterdam gaat mogelijk als eerste stad in Nederland formeel haar excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Zeven politieke partijen, die een meerderheid in de gemeenteraad hebben, dienden maandag een initiatiefvoorstel voor formele excuses in.

De partijen willen dat de gemeente Amsterdam eerst onderzoek gaat doen naar de rol van de stad in de slavernijgeschiedenis. Het onderzoek moet dienen als eerste stap, zodat de gemeente op 1 juli 2020 officieel haar excuses kan aanbieden tijdens het jaarlijkse terugkerende Keti Koti.

"De excuses en het eerherstel zijn noodzakelijk om een gezamenlijke toekomst te kunnen opbouwen", vindt DENK Amsterdam, die samen met de lokale fracties van GroenLinks, BIJ1, ChristenUnie, PvdA, SP en D66 het plan heeft ingediend.

Amsterdam zou met het voorstel de eerste Nederlandse gemeente worden die haar excuses aanbiedt. In het buitenland hebben onder meer Liverpool en Charleston al hun excuses aangeboden.

Vorig jaar riep burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam het kabinet tijdens de jaarlijkse herdenkingsdienst bij het Rotterdamse slavernijmonument wel op om verontschuldigingen aan te bieden. Het kabinet deed dit niet en hield het toen bij woorden van "diepe spijt en berouw".