Bijna alle aanbiedingen in Nederlandse supermarkten zijn ongezond of vallen buiten de Schijf van Vijf, de richtlijn voor gezond eten van het Voedingscentrum, schrijft de Volkskrant maandag op basis van een onderzoek van supermarktvergelijker stichting Questionmark.

Supermarkten hadden vorig jaar nog aan het kabinet beloofd om zaken als overmatig drankgebruik en overgewicht terug te dringen.

De stichting concludeert dat supermarkten in vier van de vijf gevallen ervoor kiezen om korting te geven op een ongezonder product. Voor het onderzoek heeft Questionmark een half jaar lang de online aanbiedingen in de gaten gehouden.

In het eind vorig jaar gesloten Nationaal Preventieakkoord werd beloofd dat in 2040 maximaal zo'n 38 procent van de volwassenen nog te zwaar mag zijn. Momenteel is de helft van die groep te zwaar. De totale groep obesitaspatiënten moet in twintig jaar worden teruggedrongen van 14,5 naar 7,1 procent van alle volwassenen.

Onder meer supermarkten beloofden daar een steentje aan bij te dragen. Toen klonk al kritiek en werd de invoering van een belasting op suiker als vervangend idee geopperd.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen de beschreven doelen niet met het Nationaal Preventieakkoord alleen worden bereikt, schrijft de Volkskrant. Volgende week wordt daar in de Tweede Kamer over gedebatteerd.