De temperaturen zullen dinsdag flink stijgen. Op de heetste plaatsen kan het dinsdag bijvoorbeeld wel 36 graden worden. Wat kun je het beste doen als het zo warm wordt?

Drink voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Drink bij voorkeur water. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine een donkere kleur heeft.

Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Vermijd inspanning, zorg voor koelte

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning tussen 12.00 en 16.00 uur.

Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor boodschappen doen of het maken van een wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Hoe wapen je jezelf en je kind tegen hitte?
102
Hoe wapen je jezelf en je kind tegen hitte?

Hou je woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, een ventilator of airconditioning. Sluit de gordijnen in kamers waar de zon op staat. Hou de hitte buiten door de ramen en deuren dicht te laten.

Zorg voor extra frisse lucht door de ramen en deuren te openen op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.

Wat ook helpt: hang aan de buitenkant van de woning vochtige doeken voor je ramen. Of hang je natte was uit in de slaapkamer. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.

Let op huisdieren (vooral honden en knaagdieren)

Van honden is bekend dat ze het snel warm hebben. Deze dieren kunnen alleen warmte kwijtraken door te hijgen. Daarom moet je nooit lange stukken met een hond wandelen (en al helemaal niet fietsen) als het zo warm is. Zorg dat je huisdier altijd toegang heeft tot een waterbak.

Ook voor konijnen is de hitte geen pretje. Deze huisdieren leven in het wild in koele holen onder de grond en hebben het in hun kooien zwaar als de temperatuur boven de 24 graden uitkomt. Het is belangrijk dat baasjes van konijnen ervoor zorgen dat de kooi niet in de volle zon staat. Ook voor deze dieren geldt: zorg dat hun waterflesje gevuld is.

Ook koelelementen in het hok, bijvoorbeeld omwikkeld met een handdoek, kunnen voor verkoeling zorgen. IJsblokjes door het water is weer geen goed idee, omdat dit diarree kan veroorzaken.

Laat dieren nooit achter in de auto, zelfs niet als het maar voor vijf minuten is.

Hoelang kan een hond in een warme auto zitten?
60
Hoelang kan een hond in een warme auto zitten?

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien je hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Het gaat dan niet alleen om ouderen, maar bijvoorbeeld ook om mensen met chronische ziekten, baby's of mensen met overgewicht. Deze groepen lopen extra risico op uitdroging of oververhitting als zij niet genoeg drinken.