De politie heeft zaterdagmiddag een Pegida-manifestatie aan de Frankrijkstraat in Eindhoven afgebroken. Alle aanhangers zijn aangehouden, omdat zij een verbod van de burgemeester om in de buurt van de Al-Fourqaan-moskee te demonstreren in de wind sloegen.

De anti-islamorganisatie probeerde opnieuw flyers uit te delen in de omgeving van de moskee.

Een grote groep jongeren wachtte de flyeraars op, waarna de jongeren begonnen te gooien met eieren. Pegida-voorman Edwin Wagensveld zei aangifte te gaan doen, maar werd korte tijd later door de politie opgepakt en meegenomen. De politie hield in totaal tien mensen aan.

Er gingen verhalen rond dat er ook met bakstenen zou zijn gegooid. Dat werd onder meer gemeld door NU.nl. De politie zegt die ook te hebben gehoord, maar geen aanwijzingen te hebben dat dit is gebeurd. Niemand raakte zichtbaar gewond, aldus de autoriteiten.

Onrust in de Frankrijkstraat in Eindhoven. (Foto: ProShots)

Voorman Pegida al eerder belaagd

Bij een eerdere flyeractie werd Wagensveld al belaagd. Op de flyers stond de tekst "Pegida is gekomen om te blijven voor de vrijheid en tegen islamisering". De actie zorgde voor veel onrust in de wijk en leidde uiteindelijk tot een opstootje tussen een buurtbewoner en een van de flyeraars.

Wagensveld werd vervolgens belaagd en door tientallen omstanders achternagezeten toen hij wegrende. Niemand raakte gewond en er werden geen aanhoudingen verricht.

Pegida wil al weken protesteren bij Al Fourqaan-moskee

De afgelopen weken voerde Pegida een doorlopend kat-en-muisspel met burgemeester Jorritsma. De organisatie kondigt aan de lopende band demonstraties aan en vraagt hiervoor ook vergunningen aan.

Ze willen protesteren bij de Al Fourqaan-moskee, of een andere moskee in de stad. Sinds eerdere rellen in de buurt van de moskee, worden de aanvragen afgewezen.

Een protest mag wel plaatsvinden op het Stadhuisplein, omdat daar meer ruimte is en de kans op schade voor omwonenden vele kleiner is. Pegida neemt geen genoegen met die locatie, maar heeft tot nu toe niet de moeite genomen om de afwijzing voor te leggen aan de rechter.