Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een rechtshulpverzoek uitgevaardigd aan Pakistan om prediker Khadim Hussain Rizvi te kunnen verhoren vanwege opruiing en het bedreigen van Geert Wilders. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM aan NU.nl.

Benadrukt wordt dat het gaat om verhoor en niet over arrestatie en vervolging, waarover Wilders zaterdagochtend twitterde. De PVV-voorman gaf aan blij te zijn dat Rizvi gearresteerd en vervolgd gaat worden.

Wilders raakte in opspraak in Pakistan toen hij vorige zomer een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed organiseerde in de Tweede Kamer. Rizvi was aanjager van grote protesten in het land die uiteindelijk hevige rellen veroorzaakten.

Daarnaast wilde hij een "atoombom op Nederland gooien" en organiseerde hij een protestmars van Lahore naar Islamabad, waarmee hij eiste dat Pakistan alle banden met Nederland moest verbreken als de wedstrijd niet werd verboden.

Twitter bande account van Rizvi

De prediker werd eerder van het sociale netwerk Twitter afgegooid omdat hij aanzette tot 'haat en geweld' nadat de christelijke Pakistaanse vrouw Asia Bibi werd vrijgesproken. Bibi, die inmiddels in Canada woont, was ter dood veroordeeld wegens het beledigen van de profeet Mohammed. "Het wordt oorlog als ze Asia Bibi naar het buitenland laten gaan", dreigde Rizvi toen. Vanwege de oproep werd Rizvi opgepakt. In mei is hij op borgtocht weer vrijgelaten.