De rechtbank heeft Peter van den E., politiefunctionaris en voormalig commissaris van de eenheid Brabant-Oost veroordeeld tot een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Van den E. heeft zich laten omkopen en heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Daarnaast moet hij 5.644,75 euro aan de Staat betalen vanwege "het verkregen voordeel".

Otto V., die directeur van een beveiligingsbedrijf was, is veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij heeft Van den E. omgekocht en is ook veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Volgens de rechtbank heeft de voormalige commissaris meerdere reizen en verblijven door V. laten betalen. Ook heeft hij aandelen van bedrijven van V. aangenomen.

"Het is zeer kwalijk dat de man zich, terwijl hij hoog in rang stond binnen de politieorganisatie, liet lenen voor deze omkoping", aldus de rechtbank.

Eis Openbaar Ministerie te licht

De 58-jarige Van den E. werd in 2003 als politiecommissaris van de eenheid Brabant-Oost directeur van de stichting CrimiNee!, waarin de politie, gemeenten en het bedrijfsleven samenwerkten bij de aanpak van criminaliteit op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen en in binnensteden.

Vanuit die stichting werkte hij met V. samen op het gebied van toezicht houden met camera's.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen Van den E. en V. 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank oordeelt dat deze eis te licht is, mede omdat de verdachte "bewust het integriteitsonderzoek heeft gefrustreerd om de omkoping te verdoezelen".