De Diemense GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens stapt op nadat hij donderdagavond bij het stadhuis van Amsterdam door de politie was aangehouden. Hij wordt verdacht van het verstoren van de openbare orde en had mogelijk drugs gebruikt. Ook zou hij een agent in het gezicht hebben gespuugd.

Nuijens plaatste vrijdagochtend een verklaring op de website van GroenLinks Diemen. "Ik heb besloten om per direct terug te treden als wethouder van de gemeente Diemen", schrijft hij. "De komende dagen en weken zal ik rust nemen om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren."

De oud-wethouder stelt dat de berichtgeving over zijn arrestatie "een aantal onwaarheden" bevat. "Hoewel ik de behoefte voel dat recht te zetten, neemt niets weg dat het een wethouder niet past om politieagenten op deze manier toe te spreken. Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil."

Ook biedt Nuijens zijn excuses aan de inwoners van Diemen, zijn partij en de raad aan.

Nuijens verzette zich bij de aanhouding hevig

De 39-jarige man heeft volgens de politie donderdagavond schreeuwend op een terras gezeten en een glas kapot gegooid. Ook zou hij naar agenten hebben gespuugd.

De man werd donderdag rond 18.00 uur opgepakt bij het Amsterdamse stadhuis. Bij deze aanhouding verzette de wethouder zich hevig.

De wethouder zou GHB en wiet bij zich hebben gehad

Nuijens is in de nacht van donderdag op vrijdag weer vrijgelaten. Twee agenten hebben aangifte tegen hem gedaan wegens belediging.

De politie heeft een flesje met "vermoedelijk GHB" en twee zakjes wiet in de tas van Nuijens gevonden. De drugs zijn in beslag genomen.