De kans is groot dat Nederland vanaf zondag enkele tropische dagen krijgt, waarop het 30 graden of warmer wordt. Vooral in het binnenland is de kans op hoge temperaturen groot, melden de weerdiensten.

"Het weer is te grillig om al heel stellige uitspraken over hoogste temperaturen te doen", stelt Ben Lankamp van Weerplaza. "Maar dat het vanaf zondag heet gaat worden, dat staat vast."

"De temperaturen zullen per provincie flink verschillen", aldus Lankamp. "Aan zee is het doorgaans wat kouder. Maar op sommige plekken zal het een paar dagen tropisch warm worden."

Het KNMI bevestigt dat het kwik oploopt en voorspelt op zondag temperaturen boven de 24 graden. Op maandag zou het kwik tegen de 30 graden aanschurken en de kans is groot dat deze mijlpaal op dinsdag zeker wordt gepasseerd.

Zomer wordt volgens experts warm, maar ook grillig

Het zou de eerste maal dit jaar zijn dat meerdere dagen achter elkaar tropische temperaturen kunnen worden bereikt. Van een hittegolf zal zeker nog geen sprake zijn, nuanceert Lankamp. "Daarvoor moet het vijf dagen achter elkaar warmer zijn dan 25 graden, en drie van die dagen warmer dan 30 graden", legt hij uit. "Dat gaat deze zomer nog wel gebeuren, denken we. Maar nog niet volgende week."

De zomer van 2018 telde twee landelijke hittegolven. De meteorologen verwachten dat de komende zomer weliswaar warm wordt, maar dat er niet zoveel hitterecords zullen worden verbroken als vorig jaar. Ook is de kans wel groot dat de warme periodes worden afgewisseld met hoosbuien en zelfs hagel.