Bijna de helft van de ouders maakt geen afspraken met hun kind over wat zij moeten doen wanneer zij elkaar kwijtraken tijdens een dagje uit, blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van het Rode Kruis.

De hulporganisatie vindt dat ouders en jonge kinderen beter voorbereid moeten zijn op dit soort stressvolle situaties. Daarom gaat woensdag een campagne van start.

Op de website en via sociale media verspreidt het Rode Kruis bruikbare tips om dit soort situaties te voorkomen.

De organisatie start de campagne nu, omdat de zomer voor de deur staat en veel ouders dan met hun kinderen naar een druk strand, festival of stadscentrum gaan. In de zomer verschijnen regelmatig nieuwsberichten over ouders die hun kinderen bij het strand of op een evenement zijn kwijtgeraakt.

Twee derde kinderen kent telefoonnummer ouders niet

Bijna twee op de drie kinderen tussen de vier en zes jaar oud kent bijvoorbeeld het telefoonnummer van hun ouders niet uit het hoofd en heeft het ook niet op een briefje bij zich.

Het Rode Kruis pleit ervoor dat ouders hun jonge kinderen deze kennis op speelse, maar bewuste wijze bijbrengen of het nummer op een polsbandje te zetten dat het kind draagt tijdens dagjes uit.

Ook is het verstandig om bij drukte met kinderen een duidelijk punt af te spreken waar familieleden elkaar kunnen terugvinden als zij elkaar zijn kwijtgeraakt.

Meeste kinderen kennen wel eigen naam en woonplaats

Daarnaast moeten ouders hun kinderen leren niet zomaar een vreemde om advies te vragen, maar bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een medewerker van een pretpark, iemand van de reddingsbrigade of een politieagent.

Wel kent ruim drie kwart van de kinderen tussen vier en zes jaar hun eigen voor- en achternaam. Ook weet bijna 80 procent van de kinderen de naam van hun woonplaats. Iets meer dan de helft van de kinderen kent ook het huisadres uit het hoofd.