Ook jongens moeten via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbaar virus, stelt de Gezondheidsraad woensdag in een advies aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

HPV kan bij meisjes vooral baarmoederhalskanker veroorzaken en speelt bij jongens en meisjes een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker. Jongens kunnen ook peniskanker krijgen.

Tot nu krijgen alleen meisjes via het Rijksvaccinatieprogramma, dat in de betaling en de organisatie van dergelijke vaccinaties voorziet, een prik tegen HPV aangeboden.

"Behalve dat vaccinatie directe bescherming biedt tegen deze vormen van kanker, leidt het ook tot groepsbescherming", aldus de Gezondheidsraad in het advies. "Ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Op deze manier leidt vaccinatie van jongens indirect eveneens tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes."

Vaccinatieleeftijd kan omlaag

Omdat inmiddels duidelijk is dat de vaccinatie lang genoeg werkt, kan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen omlaag, stelt de Gezondheidsraad verder. De raad adviseert de vaccinatieleeftijd zo dicht mogelijk bij de negen jaar te leggen. "Dat biedt de beste bescherming. Vaccinatie geeft weinig bijwerkingen", benadrukt het adviesorgaan.

Meisjes krijgen de vaccinatie nu aangeboden in het jaar dat ze dertien worden. Meisjes van twaalf en dertien jaar krijgen twee keer een vaccinatie en meisjes van vijftien jaar en ouder drie keer. De raad adviseert ook een aanvullend vaccinatieprogramma voor alle mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren.

Achthonderd nieuwe gevallen per jaar

Per jaar zijn er zo'n achthonderd nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van het HPV-virus, aldus KWF Kankerbestrijding.

KWF-directeur Johan van de Gronden is dan ook blij met het advies: "Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat het virus geen slachtoffers meer maakt. Met deze vaccinatie kunnen we tot wel 1.450 gevallen van kanker bij jongens en meisjes vermijden."

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat jongens voordeel kunnen hebben bij het HPV-vaccin. Zij kunnen de vaccinatie al wel buiten het Rijksvaccinatieprogramma om op eigen kosten krijgen bij de huisarts, maar de mogelijkheden en risico's zijn niet zo bekend.