De advocaat-generaal heeft dinsdag aan de Hoge Raad geadviseerd de zaak die bekendstaat als de Posbankmoord voor één verdachte opnieuw te doen vanwege de inzet van een omstreden politiemethode.

De zaak draait om de moord op Alex Wiegmink. Hij werd in januari 2003 tijdens een rondje hardlopen doodgeschoten, omdat hij getuige was van verdachte handelingen van Frank S. en Souris R., die inmiddels veroordeeld zijn.

De politie had in het geval van R. een undercovertraject gestart dat volgens de advocaat-generaal lijkt op de zogeheten Mr. Big-methode. De verdachte wordt zogezegd opgenomen in een fictieve criminele organisatie, maar moet zijn daden bekennen als hij hogerop wil komen.

"In de onderhavige zaak verklaarde de verdachte tegenover de undercoveragenten dat hij betrokken was geweest bij het doodschieten van Alex Wiegmink en is daarop aangehouden en vervolgd", aldus de advocaat-generaal, die van mening is dat het gerechtshof onvoldoende heeft gemotiveerd waarom deze methode toelaatbaar was in dit geval.

"Dat geldt in het bijzonder voor het oordeel van het hof dat de verklaringsvrijheid van de verdachte niet is aangetast.".

Niet bekend hoe vaak Mr. Big-methode wordt gebruikt

Onlangs werd bekend dat de Mr. Big-methode ook gebruikt is in het onderzoek naar de moord op Patrick van Dillenburg in 2002.

Het is niet bekend hoe vaak de methode wordt gebruikt in Nederland. In diverse landen, zoals Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, gebruikt de politie deze omstreden methode niet.

Verdachten veroordeeld tot achttien jaar cel vanwege moord

Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft S. en R. vorig jaar achttien jaar cel opgelegd wegens moord. Ze zijn beiden in cassatie gegaan, maar in het geval van S. is er volgens de advocaat-generaal geen reden gevonden om de zaak terug te verwijzen naar het hof.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt wel vaak overgenomen door de Hoge Raad. De uitspraak van de Hoge Raad wordt op 17 december verwacht.